Jag lyssnade lite förstrött på Ulf Kristerssons tal i Almedalen. Vid ett tillfälle sa han något som fick mig att haja till. ”Sa han verkligen så?” tänkte jag.

Gick igenom talet i efterhand och han sa verkligen så. ”Kan man förstå innebörden av socialbidrag, då kan man också förstå innebörden av arbete”

Kontexten var ju som vanligt kraven på nyanlända att integreras snarast möjligt. Men att säga att nyanlända inte förstår konceptet ”arbete” tyckte jag var det mest kränkande i hela talet. Men ändå har just den meningen inte alls uppmärksammats. Har politiska kommentatorer verkligen blivit så avtrubbade?

Har det blivit så vanligt att torgföra fördomar om invandrare att vi inte reagera längre, eller drunknade just den här meningen i ett hav av fördomar?

Att människor som kommer till vårt land inte skulle förstå innebörden av arbete är absurd. Det är väl snarare innebörden av försörjningsstöd som är obekant. Människor som har arbetat hela sitt liv för att försörja sin familj, och sedan uppmanat all den kraft som behövs för att fly till en ny framtid är en resurs, inte en belastning. De vet mycket väl vad arbete innebär. Ulf Kristersson borde skämmas.

Jag tolkar det här, inte som en hundvissla, inte som en testballong, utan som en numera vedertagen åsikt hos Moderaterna. Människor är i grunden lata. Speciellt om de har annat ursprung än svenskt. Människor flyr till vårt land med en dröm om att leva på bidrag. Det är därför Ulf Kristersson säger som han gör. Han och hans parti hoppas få tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Det är också därför han väljer att säga ”Socialbidrag istället för Den korrekta benämningen ”Försörjningsstöd” Socialbidrag låter klatschigare, mer inflammatoriskt.

Jag brukar ge rådet till Socialdemokrater att återgå till att vara ett reformistiskt parti. Ett parti som står upp för dem som befinner sig längst ner på samhällsstegen. Då kan man återfå tappade marknadsandelar av väljarkåren. Hoppa av det Nyliberala tåget.

Jag har även ett gott råd till Moderaterna. Återgå till att vara ett konservativt parti som slåss för konservativa idéer. En levande, dynamisk demokrati behöver samtal och debatter från vänster till höger, men lämna populismen åt Sverigedemokraterna. Den är deras specialitet och tankegods.

Mats Leijon